Робітнича професія “Озеленювач”

      Завдання навчальної практики з робітничої професії “Озеленювач” – надання студентам навичок з організації та безпосередньому виконанню всього комплексу робіт по формуванню комфортного навколишнього середовища з використанням різних засобів озеленення та декоративного оформлення.

      Навчання проводиться у вигляді групових занять з вивчення екологічних особливостей декоративних рослин та агротехніки вирощування. Індивідуальне навчання включає заняття з набуття умінь і навичок по розробці планів ландшафтного дизайну окремих територій та його практичного оформлення.

       Після вивчення курсу випускник повинен уміти: виконувати підсобні допоміжні роботи, пов’язані з прибиранням і очищенням садових доріжок, квітників та інших озеленених площ від листя, сучків, сміття і снігу. Забезпечувати робочі місця садильними матеріалами, добривами та інвентарем. Брати участь у сортуванні різноманітних вантажів і складанні їх у відведених місцях. Ущільнювати і розвантажувати сніг. Доглядати за малими архітектурними формами у зеленому господарстві та квітково-декоративному насінництві і розсадництві. Відколювати лід. Посипати доріжки піском вручну. Готувати печі для випалювання горщиків ручним способом. Виконувати горизонтальне планування площ, грядок і доріжок “на око”.

     Знати: правила поводження з ручним садильним інвентарем під час виконання найпростіших робіт у зеленому господарстві; норми, правила навантажування і транспортування вантажів; найменування вантажів та правила їх укладання; особливості підготовки тари під посів дрібного квіткового насіння і пікірування рослин; правила догляду за малими архітектурними формами у зеленому господарстві та квітково-декоративному насінництві і розсадництві.